perjantai 2. marraskuuta 2012

Oivalluksia Nro 1

Oivallus on hyväksi koettu ja testattu joogavinkki, jota jokainen joogaaja voi kokeilla itse tykönänsä ja/tai joogaryhmässä.

Ensimmäinen Oivallus: Älä kiirehdi.

Kuvitelkaamme, että olet jo tehnyt hyvän alkurentoutuksen tai virittäytymisen, jonka aikana virität kehosi, hengityksesi ja mielesi joogaharjoitusta varten. Olet tehnyt myös alkuvenytyksiä ja olet jossain vaiheessa tämän kertaista harjoitustasi.

Asettaudu rauhassa seuraavan liikkeen tai asanan alkuasentoon. Älä kiirehdi. Käytä asettautumiseen tarvittava aika ja tee se tiedostaen mihin ja miten esimerkiksi selkä asettuu, pitääkö asentoa korjata, ovatko jalat sopivasti lantion levyydellä toisistaan, entä kantapäät, kädet, niska jne.

Kun olet alkusennossa, ota yhteys hengitykseesi ja hengitä kerran tai pari sisään ja ulos. Näin valmistelet hyvää liikkeeseen tai asanaan lähtemistä ja kehosi, hengityksesi ja mielesi ehtivät valmistautua tulevaan. Ne asettautuvat odottavaan tilaan, josta on hyvä lähteä kohti liikettä tai asanaa.

Tee sitten käsillä oleva liike tai asana rauhassa ja kiirehtimättä. Kuuntele kehoasi ja sen tuntemuksia. Voit tutkia missä liike tuntuu? Missä venytys tuntuu? Miltä se tuntuu? Älä tee liikaa äläkä liian vähän, vaan juuri sopivasti tälle joogakerralle. Mistä sitten tiedän kuinka paljon on sopivasti? Vain kuuntelemalla itseäsi. Vähitellen joogaharrastuksen edetessä opit ottamaan vastaan yhä hienovaraisempia viestejä, jotka kyllä kertovat mikä on tänään itsellesi hyväksi, mikä on liikaa, liian vähän ja tarpeeksi. Jos tuntuu, että vielä tekisi mieli tehdä yhden kerran tai pari, niin tee. Ja kun tuntuu, että nyt riittää, niin silloin anna itsellesi lupa lopettaa liike, antaa sen pikku hiljaa hiipua tai valmistautua asanasta paluuseen. Muista myös paluussa: Älä kiirehdi. Joogassa kun ei ole mihinkään kiire. Kun maltat joogata kiireettä, harjoituksen vaikutukset tuntuvat kehon, hengityksen ja mielen tasolla moninkertaisina. 

Takaisin siis paluuseen; ota oma aikasi varsinkin staattisesta eli liikkumattomasta asanasta paluuseen. Hengitys auttaa jälleen. Palaa kohti alkuasentoa rauhassa, sisään- ja uloshengitysten saattelemana. Ja kun omana aikanasi palaat alkuasentoon, jää viipymään siihen, mielellään silmät suljettuina. Tunnustele kehon olotilaa. Havainnoi hengitystä. Tarkkaa mieltäsi. Tauon aikana tekemäsi liikkeen tai asanan vaikutukset pääsevät oikeuksiinsa ja lisäksi tauko uudistaa, tekee jälleen tilaa uudelle harjoitukselle. Anna siis kehon, hengityksen ja mielen nauttia rauhassa tauosta ennen kuin lähdet kohti uutta liikettä, liikesarjaa tai asanaa. Älä syöksy suin päin. Älä kiirehdi.

Eli lyhyesti: asettaudu alkuasentoon - pidä tauko ja hengitä.
Lähde liikkeeseen tai kohti asanaa - hengitä omaan rytmiisi.
Tee liikettä sopivan verran tai jää viipymään asanaan itsellesi sopivaksi ajaksi.
Palaa rauhassa ja harkitusti alkuasentoon hengityksen saattelemana.
Jää paikoillesi ottamaan vastaan harjoituksen vaikutuksia - tunnustele oloasi.

Ja sitten ei kun kokeilemaan!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti